Gimnazija Nova Gorica je bila v šolskih letih 2009/2010 in 2010/2011 vključena v mednarodni projekt Comenius z naslovom Euro-Vision-School-Contest. Glavna koordinatorica projekta je bila Gimnazija Grabbe iz Detmolda (Nemčija) (zavihek Schulleben AGs • Projekte • Reisen • Feste: Comenius-Projekt), partnerski gimnaziji pa še gimnazija Kernek Anadolu Lisesi iz Malatye (Turčija) in gimnazija Lycée Sud-Médoc iz Francije. Dobro sodelovanje smo nadgradili z novim projektom, v katerem sodelujemo kar tri partnerice prvega projekta razen Nemčije.

Novi projekt z naslovom The EU: a free cultural exchange area povezuje dijake in profesorje petih evropskih držav. Pričel se je septembra 2014 in bo trajal do 31. avgusta 2017. Glavna koordinatorica je francoska gimnazija, poleg turške in naše gimnazije pa sta v projekt vključeni še gimnazija Pärnu Ühisgümnaasium iz Estonije in gimnazija Draudziga aicinajuma Liepajas pilsetas 5. vidusskola iz Latvije.

erasmusLOGO

 

S projektom želimo premagovati predsodke, dijakom omogočiti, da spoznavajo druge kulture, predvsem pa jih želimo spodbuditi k razmišljanju o lastni kulturi in njenem obstoju v okviru Evropske unije. Vprašanji, na kateri želimo s projektom odgovoriti, sta: Ali lahko kultura posameznega, še posebej malega naroda preživi ob množici kultur, ki ga obdajajo? in Ali nam preti prevlada ene same nadkulture ter kako se lahko temu upremo?

V šolskem letu 2014/15 dijaki naše šole pišejo himno evropskih narodov v slovenščini na melodijo pesmi Kauges külas estonske skupine Curly Strings. Prvo kitico v slovenščini smo posneli in pesem predali turškim kolegom, ti pa nato še estonskim, latvijskim in francoskim. Pesem bo tako zaokrožila med petimi evropskimi narodi in jeziki ter nas popeljala v strpno in kulturno bogato prihodnost.

Na srečanju projekta Erasmus+ od 3. do 7. junija 2015 v Pärnuju v Estoniji smo predstavili 5 filmov o stereotipih glede nacionalnih značajev, ki so jih posneli dijaki Gimnazije Nova Gorica ter šol iz Latvije, Estonije, Turčije in Francije.

 

Dostopnost