UNESCO SREDIŠČE NOVA GORICA

UNESCO, Organizacija združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo, je leta 1953 ustanovil mrežo šol pod imenom Associated Schools Project Network – ASPnet, katere namen je preizkušanje učinkovitih modelov vzgoje za spoštovanje univerzalne pravičnosti, vladavine prava, človekovih pravic in prepričanja. V petdesetih letih delovanja je projekt prerasel v široko gibanje, ki združuje več kot 7.500 vrtcev in šol v 171 državah na vseh celinah sveta in je eden najmočnejših vzvodov za uresničevanje strateških ciljev ZN pri zagotavljanju kakovostnega izobraževanja za vse. V tem globalnem gibanju od leta 1997 nadvse uspešno deluje slovenska mreža šol, katere članica je tudi Gimnazija Nova Gorica.

Gimnazija Nova Gorica je UNESCO središče od leta 2006. Dosedanji razvoj mreže UNESCO ASPnet šol je privedel do potrebe, da se naloge ter odgovornosti porazdelijo na večje število izkušenih šol in posameznikov. V ta namen se razvija trdnejša oblika vodenja mreže z aktivnim sodelovanjem regionalnih središč.

V UNESCO središče Nova Gorica je danes vključenih šest osnovnih in dve srednji šoli: OŠ Simona Gregorčiča Kobarid, PŠ Bilje, OŠ Šempas, OŠ Frana Erjavca Nova Gorica, OŠ Alojza Gradnika Dobrovo, OŠ Franceta Bevka Tolmin, Gimnazija Nova Gorica in Biotehniška šola Šempeter. Krajše obdobje je v središču sodelovala tudi Gimnazija Tolmin. 

Gimnazija Nova Gorica je nosilec mednarodnega projekta Meja. Nova Gorica, mesto na meji, se je v svojih šestdesetih letih naučila živeti na robu Slovenije in Slovenstva in spoznati  vse prednosti in bremena, ki jih prinaša politična, jezikovna in narodnostna razmejitev. 

Življenje na Goriškem je tesno povezano z mejo, ki že dolga stoletja ločuje romanski in slovanski svet. Slovenci, Italijani in Furlani ponovno odkrivamo enoten prostor, ki ga je meja v 20. stoletju nasilno razdelila in ga je proces združevanja Evrope v sicer  različnih zgodovinskih okoliščinah ponovno združil. Mladim delo v projektu Meja utrjuje zavest o pomenu sodelovanja v mreži. Kot njeni dragoceni in potrebni člani  pridobivajo izkušnjo skupnega učenja, raziskovanja, prijateljevanja z elementi zavezništva. Mladi s sodelovanjem v projektu Meja navezujejo stike z vsemi šolami slovenske in svetovne ASPnet mreže in tudi s šolami sosednjih narodov.        

Vsako oziroma vsako drugo leto organiziramo srečanje Unesco šol na Meji, na katero povabimo tudi šole iz sosednjih držav. Prvo srečanje, maja 2004, je bilo posvečeno obema mestoma: Novi Gorici in Gorici. Na drugem smo se spomnili usodnih bitk leta 1915 na soški fronti, na tretjem smo obeležili stoto obletnico izgradnje bohinjske proge. Četrto srečanje, s katerim smo proslavili Gregorčičevo leto, je organizirala OŠ Kobarid. Naslednje srečanje se je odvijalo v Brdih pod naslovom V Brda – v gaj, v mladosti razcveteni maj. Med vinogradi, sadovnjaki in oljčniki smo spoznavali bogato kulturno in naravno dediščino tega mejnega prostora. Naslednje leto so organizacijo srečanja na meji prevzeli na POŠ Bilje, oktobra 2012  pa je Meja potekala v Kobaridu, in sicer v znamenju 300-letnice tolminskega punta. Maja 2011 je središče Nova Gorica v mestu vrtnic gostilo dan kulturne raznolikosti. V središču mesta so potekale gledališke, likovne, glasbene, gibalno-plesne delavnice in povezovale mlade in njihove mentorje z vseh vetrov. Zadnja leta, 2014-2021, se zbiramo ob Pomniku braniteljem slovenske zemlje na Cerju, kjer skozi različne oblike ustvarjanja mladi poudarjajo mir, solidarnost, strpnost in prijateljstvo. Mir je  dobrina, ki jo širimo z dobrim. Dobrina, ki jo je potrebno varovati in negovati s pravimi izbirami in dobrimi dejanji. V projektu Meja aktivno dela in ustvarja vse več mladih. Druženje obogatijo s kulturnim programom, zaključijo pa ga tako, da posadijo drevo miru, s čimer izrazijo, da se zavedajo, da mir ni samoumeven, temveč se je zanj potrebno potruditi. S saditvijo drevesa na območju, ki ga je pred leti prizadel hud požar, pokažejo, da jim je mar za naravo, ki je lahko naša učiteljica. Uči nas spoštovati sebe in druge ter spoštljivosti do okolja in življenja sploh.

Posebno pozornost namenimo prostovoljnemu delu in dobrodelnim prireditvam ter čezmejnemu sodelovanju. Na šoli tako že več let potekata dve dobrodelni prireditvi. Prireditev Zlati oreh je postavljena v čas miklavževanja. Na njej sodelujemo profesorji, dijaki in  njihovi starši. Družimo se na športni in kulturni prireditvi in skupaj pripravljamo tržnico dobrote. Zbrani denar namenjamo dijakom iz socialno šibkejših družin. Podobno je zasnovana spomladanska prireditev Podarimo vam pesem, le da je ta usmerjena še nekoliko širše, kot nastopajoči so vabljeni nekdanji dijaki naše gimnazije, zdaj že uveljavljeni v svetu umetnosti.  

Dijaki so sodelovali tudi v projektu Dediščina v rokah mladih–mladi posvojijo spomenik (2002-2005). Posvojili smo hišo na Šentviški planoti, v Goriških brdih in Bovcu.

Aktivno sodelujemo na srečanjih INTERREG IIIa  Vode (Scuola sul fiume, Trbiž–Trenta, maj 2004), INTERREG IIIa Mestna kultura (La cultura delle citta, Videm–Nova Gorica–Izola, november 2005 do september 2006) ter mednarodnem taboru Vzgoja za mir (Via Alpina – Educazione per la pace, Forni di Sopra,  junij 2007, september 2008 in junij 2009). 

Šole sodelujejo tudi na mednarodnih taborih. Na mednarodni konferenci v Aurichu (Nemčija, 2000) so dijaki razpravljali o pomenu trajnostnega razvoja za današnje in bodoče generacije. Dijaki novogoriške gimnazije in učenci vseh osnovnih šol našega središča sadijo drevo miru (Environment Online Tree Planting, Finska, september 2006-2016). Gimnazijci so na internetni konferenci predstavili Novo Gorico in Slovenijo mladim po svetu (This is our Time, Nizozemska, oktober 2006 ). Aktivno so sodelovali na mednarodnem taboru Jeziki Evrope – bogastvo Evrope, ki je bil v Smoljanu v Bolgariji (2002). V okviru mednarodne izmenjave so dijaki evropskega oddelka obiskali Unesco gimnazijo v Bolgariji (oktober 2006) in sodelovali na Evropskem srečanju mladine v Poznanu na Poljskem (september 2007). Na mednarodnem likovnem natečaju so naši dijaki prejeli posebno skupinsko priznanje za visoko likovno kvaliteto (Goleniow, Poljska, junij 2005). Odzvali so se tudi povabilu Gimnazije 1522 iz Moskve, predstavili Unesco ASPnet mrežo šol Slovenije in se udeležili internetne konference na temo OZN. Ker je bila naloga ocenjena kot najbolj izvirna, so naše delo v ruščini predstavili na srečanju vseh nagrajenih sodelujočih šol v Moskvi (2006). Sodelovanje z Gimnazijo 1522 iz Moskve smo nadgradili z mednarodnimi izmenjavami naših dijakov. 

Šole v Unesco središču Nova Gorica uresničujejo mnogo projektov. Mladim omogočamo, da  spoznavajo sebe, svoje vrline in sposobnosti, krepijo svojo pozitivno samopodobo, spoznavajo in ozaveščajo pomen kulture, jezika, zgodovinske dediščine za ohranjanje narodnostne identitete. Učijo se, kako živeti v skupni državi Evropi, kako postati državljani sveta in kako ohranjati svojo narodno identiteto.

Šolske koordinatorice Unesco mreže šol so bile profesorice Katja Mahorčič, Ana Ogrič in Teja Puc, Mojca Zgonik Bizjak, Lorna Atanasovski. Doslej so središče ASPnet za Goriško vodile Suzana Černe, Ines Vižin, Anastazija Makorič Bevčar, od septembra 2020 je vodja Vanja Gabrijelčič.

V družbi evropskih poslancev smo obeležili mednarodni dan miru

V petek, 24. septembra 2021, smo ob Pomniku braniteljem slovenske zemlje na Cerju obeležili mednarodni dan miru in 30-letnico samostojnosti naše države. Dogodek je potekal v okviru mednarodnega Unesco projekta Meja – naša preteklost in naša skupna evropska prihodnost, dejavnosti za razvoj projekta GO! 2025 Evropska prestolnica kulture in projekta Šola ambasadorka EP. Dijakom 3. in 4. letnika Gimnazije Nova Gorica so se na praznovanju pridružili učenci OŠ Alojza Gradnika Dobrovo, OŠ Frana Erjavca Nova Gorica, POŠ Bilje, dijaki Biotehniške šole Šempeter, Gimnazija Ledine , dijaki in učenci šol, vključenih v Unescovo ASPnet mrežo. Geslo letošnje prireditve je bilo Skupna zgodovina nas združuje za prihodnost.

Osrednji dogodek prireditve je bil pogovor z Lojzetom Petrletom, prvim predsednikom Vlade Republike Slovenije in nekdanjim poslancem v Evropskem parlamentu, ter sedanjimi poslanci v Evropskem parlamentu Ljudmilo Novak, dr. Klemnom Grošljem in dr. Milanom Brglezom. V pogovoru so izpostavili ključne mejnike v zgodovini naše države in pomen vključenosti Slovenije v EU. Zbrane je po video povezavi nagovorila tudi poslanka Irena Joveva.

Na prireditvi so mladi ambasadorji EP prejeli certifikate, šola pa že drugo leto zapored  prehodni pokal EPAS kot najboljša šola ambasadorka EP.

Preden so se dijaki vključili v različne delavnice, so posadili še drevo miru in tako pokazali, da jim je mar za naravo in za vrednote, kot so mir, solidarnost, strpnost, prijateljstvo in domoljubje.

AKTUALNO:

VABLJENI NA PRAZNOVANJE MEDNARODNEGA DNEVA MIRU CERJE 2023

VABILO S PRIJAVNICO

pdf                         docx

OPIS DELAVNIC (kliknite za dostop) 

 Unescov literarni in fotografski natečaj Narava nas uči spoštovati življenje 2020/21 (kliknite za dostop do glasila)

Na Gimnaziji Nova Gorica smo ob letošnjem dnevu miru razpisali literarni natečaj v slovenščini in angleščini ter fotografski natečaj z naslovom Narava nas uči spoštovati življenje. V natečaju so sodelovali učenci in dijaki šol, vključenih v mrežo Unesco šol, in slovenski dijaki iz Trsta.

Najboljši prispevki so objavljeni v spletnem glasilu.

Dostopnost