V okviru projekta Erasmus + z naslovom The EU: a free cultural exchange area organiziramo s partnersko šolo Lycée Sud Médoc iz Francije mednarodno izmenjavo dijakov. 35 dijakov 2.–4. letnika, ki se učijo francoščino in sodelujejo v francoskih projektih na šoli, je tako obiskalo vrstnike iz Francije. Izmenjavo smo podaljšali tudi s strokovno ekskurzijo.
Na pot smo se odpravili 31. 10. 2015. Na poti do gimnazije gostiteljice so si dijaki ogledali vasico Eze, Cannes, Arles, Nîmes in Carcassone. Ustavili so se tudi v mestu La Réole, kjer sta jih prisrčno sprejela župan mesta g. Bruno Marty ter podžupanja in predsednica Komiteja za pobratenja, saj mesti La Réole in Nova Gorica razmišljata o možnostih pobratenja. Pot so nadaljevali do partnerske gimnazije v občini Le Taillan-Médoc v bližini mesta Bordeaux. Dijaki in njihovi starši ter učitelji so jim pripravili prisrčen sprejem in se vse dneve trudili, da so se dijaki pri družinah lepo počutili.
V dnevih, ki so sledili, so si dijaki ogledali šolo, sodelovali pri pouku in projektnih dejavnostih. Seveda so si ogledali veliko naravnih in kulturnih znamenitosti (peščeno sipino Dune du Pylat, zaliv Arcachon, srednjeveško mestece Saint Emilion, posestvo francoskega pisatelja, dobitnika Nobelove nagrade za književnost Françoisa Mauriaca, znamenitosti mesta Bordeaux). Prav posebej svečan sprejem so jim pripravili na občini mesta Bordeaux. Ogledali so si prostore mestne hiše. Sprejela jih je podžupanja mesta ga. Emmanuelle Cuny, ki je zadolžena za področje vzgoje in izobraževanja. Predstavila jim je delo mestnega sveta in jih povabila v sejno dvorano mestnega sveta.
Na poti domov so si dijaki ogledali še dolino reke Dordogne in vulkansko pokrajino v okolici Clerrmont-Feranda. Domov so se vrnili polni prijetnih vtisov.

Izmenjava je potekala v okviru projekta Erasmus +, zato smo izvedli tudi skupne projektne dejavnosti in projektni sestanek delnega tima učiteljev. Ogledali smo si film, ki je nastal v prvem letu projekta, slovenski dijaki so predstavili kitico himne projekta in jo naučili zapeti francoske dijake. Predstavili smo tudi francoske in slovenske sestavine za jedi, ki jih bodo dijaki pripravili v drugem letu projekta. Del projektnega dela je bila tudi pogostitev, kjer so dijaki obeh držav predstavili tipične jedi.

Dostopnost