Od 29. septembra do 2. oktobra smo se izbrani dijaki četrtih letnikov udeležili ekskurzije v Ženevo. V skupini je bilo devetindvajset dijakov, spremljevalca pa sta bila profesorja Silvana Štucin in Miran Tratnik, ki je ekskurzijo tudi organiziral. V Ženevo in nazaj smo potovali z letalom iz Benetk.

Prvi dan bivanja v Ženevi je bil namenjen obisku CERN-a. Najprej smo si ogledali razstavi Microcosm in Globe. Nato smo se srečali z Andrejem Goriškom in Andrejem Filipčičem, ki sta nam predstavila, kaj delajo slovenski znanstveniki v CERN-u. Po kosilu sta sledila predavanje o CERN-u in vódeni ogled nekaterih laboratorijev.

Drugi in tretji dan smo v Ženevi odkrivali njene znamenitosti in lepote: vodomet Jet d’eau, pomol Bains des Pâquis, otok L’ile Rousseau, Muzej zgodovine umetnosti (Musée d’art et d’histoire), Prirodoslovni muzej (Muséum d’Histoire Naturelle), Katedralo svetega Petra, najstarejšo hišo v mestu (Maison Tavel), zid reformacije, Muzej zgodovine znanosti, Botanični vrt in trg pred palačo Združenih narodov.

cern

Dostopnost