Dijaki. ki se učijo francoščino, in profesorji naše šole smo bili v letih 2014-2017 vključeni v mednarodni projekt Erasmus+ z naslovom The EU: a free cultural exchange area. Predstavniki vseh petih partnerskih šol iz Estonije, Francije, Latvije, Slovenije in Turčije smo se od 16. do 18. 5. 2017 zbrali v Strasbourgu na zaključnem srečanju projekta. Skupaj smo obiskali Evropski parlament, kjer smo prisostvovali plenarnemu zasedanju na temo brexita. Glavni dogodek srečanja pa je bil sprejem pri francoskem evropskem poslancu Robertu Rochefortu. Dijaki so predstavili delo triletnega projekta in končne izdelke le-tega: tri kratke filme, videospot s himno, plakat s poezijo in likovnimi deli dijakov, logotip projekta in knjižico z recepti. Naša šola je bila zadolžena za izdelavo dveh končnih izdelkov: logotip projekta in končne montaže himne in videa. Naši dijaki Klara Krševan, Hana Markočič, Saša Lazić in Maruša Vidrih iz 3. e so odlično in suvereno v angleščini predstavili svoje delo. Omenjeni dijaki so se tudi sicer najbolj izkazali s svojim delom v projektu.

Sledila je predstavitev delovanja parlamenta.  Dijaki naše gimnazije smo se srečali tudi s slovensko evropsko poslanko Patricijo Šulin, ki je dijakom dala veliko nasvetov in informacij, ki jih mladim nudita  Evropska unija in Evropski parlament. V nadaljevanju so si dijaki ogledali Strasbourg. Obiskali so tudi Svet Evrope.

S srečanjem smo tudi uradno zaključili projekt, ki je dijakom nudil veliko možnosti za ustvarjalno izražanje, predvsem pa je bil namenjen spoznavanju različnosti in podobnosti kultur in premagovanju stereotipov in predsodkov. S tem smo želeli pri dijakih in učiteljih spodbujati toleranco, odprtost in sprejemanje drugih kultur. Srečanje je minilo v prisrčnem druženju vseh sodelujočih.

Koordinatorica projekta Erasmus+ Ines Vižin

Dostopnost