V okviru projekta Erasmus+ The EU: a free cultural exchange area, ki se letos zaključuje, je bila naša šola zadolžena za dva končna izdelka: oblikovanje logotipa projekta in končno montažo zvočnih in video posnetkov himne projekta. Pri projektu je sodelovalo pet partnerskih šol iz Estonije, Francije, Latvije, Slovenije in Turčije.

Logotip je že v prvem letu projekta oblikoval prof. Marko Krumberger z dijaki likovne gimnazije. Barve le-tega predstavljajo (kulturne in druge) različnosti, ki pa povezane (skozi izmenjavo) tvorijo dodano vrednost (znak +), pozitivno naravnanost in napredek. Kombinacija osnovnih barv posreduje igrivost, mladost, potenciale … Znak + je povzet iz logotipa Erasmus+ in ga v barvni variaciji vsebinsko nadgrajuje. Logotip se pojavlja na vseh izdelkih našega projekta.

Tehnično najzahtevnejši projekt je bila izdelava zvočnega video posnetka himne.

Estonska skupina Curly Strings nam je odstopila avtorske pravice skladbe Kauges külas. Fonogram je naredila estonska profesorica Kadri Keskküla. V prvem letu so dijaki naše šole pri literarnem krožku pod mentorstvom prof. Nejca Rožmana Ivančiča napisali besedilo v slovenščini za 1. kitico. Pod mentorstvom prof. Natalije Arčon so besedilo zapeli na melodijo estonske pesmi in to posneli in poslali naslednji državi. Pesem je tako zaokrožila med petimi evropskimi narodi in se v zadnjem letu projekta vrnila spet na našo šolo. Vmes smo napisali tudi besedilo v angleščini za refren. Dijaki so za vsako kitico posneli tudi videoposnetek. Snemanje posnetka za refren je potekalo v Novi Gorici maja 2016. Prof. Igor Sviderski je pripravil koreografijo zanj in dijake pripravil na snemanje. Zvočne posnetke je zmontiral v celoto prof. Ivo Špacapan. Dobili smo čudovito himno. Videospot zanjo pa sta zmontirala dijaka 1. e  in 2. g Enej Ljubič Šinigoj in Jana Rajh Plohl. Pri projektu so sodelovali dijaki 3. e in 2. g. Vsem najlepša hvala za prizadevnost!

Vabljeni k poslušanju in ogledu.
Koordinatorica Ines Vižin

Dostopnost