V petek je v naši gledališki dvorani potekala slavnostna akademija ob 70. obletnici Dijaškega doma Nova Gorica, ki so ji dali pečat tudi naši sedanji in nekdanji dijaki in dijakinje. Ob prisotnosti podpredsednika DZ RS Matjaža Nemca in predstavnikov občin ter ravnateljev je spregovoril ravnatelj Dragan Kojić, sledil je pozdrav predstavnice MONG Andrejke Markočič Šušmelj s predajo protokolarnega darila MONG. Slavnostna govornica je bila Elvira Šušmelj, generalna direktorica Direktorata za srednje in višje šolstvo RS.

Dijaki drugega in tretjega letnika dramske smeri, ki prebivajo v Dijaškem domu Nova Gorica, so nato pod vodstvom mentorice Samante Kobal uprizorili predstavo z naslovom Okno v svet, v kateri se sprehodijo skozi različne domovske situacije, občutja, želje, strinjanja in nestrinjanja. Skozi različne domovske zgodbe in pripovedi posameznikov se zrcali njihova pot odraščanja in spopadanja z življenjskimi situacijami, s katerimi se otroci, ki ne prebivajo v dijaških domovih in kateri leta srednje šole preživijo v družinskem ognjišču, srečujejo kasneje. A hkrati je to zgodba o prijateljskih vezeh, o sobivanju in spoštovanju in sprejemanju drugačnosti in različnosti, o medsebojnem zaupanju in najstniškem pogledu na življenje v drugem domu.

Sledila je še otvoritev likovne razstave treh nekdanjih gojenk dijaškega doma in naših dijakinj likovne smeri Nine Čelhar, Lare Žitko in Veronike Hozjan. Vse tri so nadaljevale študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer sta Nina in Lara že opravili magistrsko diplomo, Veronika pa je tik pred tem. Nina se predstavlja s ciklom slik, ki problematizirajo in preizprašujejo naš način bivanja in naše vsakdanje bivalno okolje. Za svoje delo je prejela že več nagrad, njena dela pa so vključena v že kar nekaj domačih in tujih umetniških zbirk. Lara Žitko se predstavlja s serijo fotografij večjega formata, nenavadnih kompozicij na videz slučajno kadriranih predmetov in ljudi. Gledalca tako postavlja v dilemo, ali oko umetnika (objektiv) išče in sledi motivu, ali se mu izmika in motiv išče objektiv. Veronika se predstavlja s ciklom slik na platnu in papirju. Snov za svoje likovno raziskovanje najde v naravi in figuri, ki pa ju abstrahira v ritmično igro mimetično popolnoma osvobojenih barvnih ploskev in črt in tako optično realno spremeni v čisto likovno elementarnost. Razstava bo na ogled bo do konca meseca.

Dijaškemu domu Nova Gorica želimo uspešno nadaljnje delo, našim dijakom v domu pa lepe trenutke!

Dostopnost