Od 22. do 29. aprila je bila skupina enajstih dijakov 2. in 3. letnika pod vodstvom prof. Vesne Prinčič Crosatto že na peti  izmenjavi po vrsti v ruskem mestu znanstvenikov Dubna. V tednu dni so si poleg znamenitosti Dubne ogledali še Inštitut za jedrske raziskave, Center za upravljanje satelitov, šolo ikon, mestni muzej ter muzej raket, staro rusko mesto Dmitrov ter Moskvo s Carsko zakladnico v Kremlju, Rdeči trg in pred kratkim odprti vesoljski muzej.
Na šoli so naše dijake pričakali s kruhom in soljo. Pred polno dvorano so mladi Novogoričani  lepo  predstavili našo gimnazijo, Novo Gorico in Slovenijo. Sprejeli so jih na mestni občini, kjer so izročili priznanja županu  Mateju Arčonu, Bojanu Bratini in Vesni Prinčič Crosatto. Skupina je bila deležna tudi medijske pozornosti. Nastopili so na TV Dubna pred 250.00 gledalci. Ruski znanstvenik Oganessian, ki je odkril novi kemični element Og, je našemu dijaku Chrisu Černe  iz 3.B odgovarjal na zastavljena vprašanja.
Bivanje v Dubni je popestril zaključni zabavni večer z družinami, ki ga je vodil ravnatelj šole. Poleg nastopa folklorne skupine Kalinka smo z veseljem  prisluhnili mlademu  ruskemu zboru in pesmi Mi se imamo radi v slovenščini, naši dijaki  pa so večer zaključili tako, da so v spremstvu dveh kitar zapeli Iz Goričkega v Piran.

Dostopnost