Tovarna zdravil KRKA iz Novega mesta se močno zaveda pomena zgodnjega odkrivanja nadarjenih dijakov in študentov. V ta namen že skoraj pol stoletja razpisuje natečaj na Krkine nagrade za raziskovalne naloge, ki so povezane s farmacijo in njej sorodnimi področji. Razpis je namenjen dijakom, študentom in podiplomskim študentom.

V petek 14.septembra je bila na sedežu tovarne KRKA v Novem mestu že 48. slavnostna podelitev Krkinih nagrad za srednješolce.

Med letošnjimi nagrajenci sta tudi dijaka 4.b Chris Černe in Tomaž Gravnar. V nalogi z naslovom »Fotokatalitska razgradnja reaktivnega barvila Reactive Blue 19 s TiO2, dopiranim s cirkonijem in bakrom« sta se ukvarjala s pripravo fotokatalizatorja za razgradnjo odpadnih barvil v tekstilni industriji. Raziskovalno delo v laboratoriju jima je omogočila Univerza v Novi Gorici, natančneje Laboratorij za vede o okolju in življenju, od koder prihaja tudi njuna mentorica mag. Olena Pliekhova. Šolska mentorica je profesorica kemije Silvana Štucin.

Ponosni smo na njun uspeh, Univerzi v Novi Gorici, s katero uspešno sodelujemo že več kot 15 let, pa se zahvaljujemo za vso izkazano pomoč.

 

 

Dostopnost