V sredo, 13. marca, je prišlo 30 dijakov iz Gimnazije Nova Gorica in 30 dijakov iz slovenske šole Cankar, Vega, Zois, smer turizem iz Gorice v hotel Best Western Palace, kjer jih je ruska kuharica Svetlana Popova učila, kako se pripravljajo piroški z različnimi nadevi.

Dijaki iz obeh strani meje, ki se učijo rusko, so se zvrstili v treh delavnicah: iskali so in v ruščini pisali recepte za piroške, ruske palačinke in boršč, na literarni delavnici so pripravljali plakate o I .A. Krilovu in njegovi basni Labod, ščuka in rak, o A. A. Ahmatovi in Jegeniju Onjeginu A. S. Puškina, najraje pa so pripravljali in pekli piroške, ki so jih na koncu, ko so vodje devetih  delavnic predstavili svoje delo, tudi pojedli ob ruskem čaju.

Starši, vrstniki in profesorji so prireditev lahko približno dve uri v živo spremljali na youtubu.

Zahvaljujemo se odlični kuharici Svetlani Popovi za sodelovanje, za sponzorske prispevke pa Skladu Toneta Pavčka pri Društvu Slovenija – Rusija, Ruskemu centru znanosti in kulture iz Ljubljane ter Hotelu Best Western Palace iz Gorice.

Dostopnost