Ta teden objavljeni rezultati javnomnenjske raziskave Eurobarometer kažejo, da so za odločno rast udeležbe na evropskih volitvah 26. maja najbolj zaslužni mladi volivci!
Na ravni EU so namreč zabeležili najvišji skok udeležbe prav v starostnih skupinah od 16/18 do 25 let in od 25 do 39 let. Volilna udeležba na evropski ravni je bila s 50,6% najvišja po letu 1994, višjo udeležbo glede na prejšnje volitve leta 2014 pa je tokrat zabeležilo kar 19 članic povezave, med njimi tudi Slovenija, kjer je volilo 28,89 % volilnih upravičencev, kar je največ doslej na evropskih volitvah.

Največ Slovenk in Slovencev se je sicer udeležilo evropskih volitev, ker to razumejo kot svojo državljansko dolžnost (59%), ker gredo zmeraj na volitve (44%) oziroma zato, da so na njih podprli politično stranko, ki jim je blizu (34%). Ključne teme, ki so jih spodbudile k oddaji glasu, pa so bile gospodarstvo in rast (42%), boj proti podnebnim spremembam (39%) ter spodbujanje človekovih pravic in demokracije (39%), kar je bilo tudi na evropski ravni na vrhu motivov volivk in volivcev.

Odnos Slovencev do EU je sicer izrazito pozitiven, saj jih je na vprašanje, ali je Slovenija s članstvom pridobila, pozitivno odgovorilo kar 76%, med največjimi pridobitvami članstva pa so izpostavili predvsem nove zaposlitvene priložnosti (44%), spodbujanje gospodarske rasti (40%) ter prispevek EU k miru in krepitvi varnosti (28%).

Gimnazija Nova Gorica je ponosna Šola ambasadorka Evropskega parlamenta in pri tem navedena kot primer najboljše prakse iz Slovenije.

Dostopnost