Od 16. do 23. septembra je potekala izmenjava 3.A in 3.C v mestu znanstvenikov Dubna v Rusiji okoli 160km severno od Moskve. Štirinajst dijakov pod vodstvom profesoric Irene Vidmar in Vesne Prinčič Crosatto je poleg Dubne obiskalo še Moskvo, staro rusko mesto Dmitrov in Sankt Peterburg. Ogledali so si šolo št. 1 v Dubni, center za jedrske raziskave, center za upravljanje s sateliti v Dubni, v Moskvi so spoznali znameniti Kremelj s carsko zakladnico ter novoodprti vesoljski muzej, šli so tudi z  vlakom v Sankt Peterburg, kjer so bili v znameniti galeriji Eremitaž.
Pred šolo v Dubni  je naše učence sprejela množica otrok, zanje so plesale narodne noše, po starem slovanskem običaju so jih gostitelji pričakali s kruhom in soljo. Ker sta Nova Gorica in Dubna pobrateni mesti, jih je na občini sprejel župan in jih povabil na kosilo. O  obisku dijakov novogoriške gimnazije je poročala lokalna televizija, bili so na prvi strani časopisa.
Mlade iz Dubne pri nas pričakujemo spomladi naslednje leto in potrudili se bomo, da primorsko gostoljubje prekosi rusko.

Dostopnost