Od 8. do 13.11.2019 so se dijakinje Gimnazije Nova Gorica, Nastja Orel, Gaja Remiaš in Neli Štanta pomerile v finalu svetovnega šolskega pokala The World Scholar’s Cup – The Tournament of Champions na sloviti univerzi Yale v ZDA. V hudi mednarodni konkurenci 2000-ih dijakov iz 60 držav sveta, ki prihajajo večinoma iz angleško-govorečih držav in ki obiskujejo mednarodne šole, so se gimnazijke v svoji senior kategoriji odlično odrezale. Dijakinje se lahko pohvalijo z osvojenimi tremi zlatimi in petimi srebrnimi medaljami. Letošnja krovna tema tekmovanja, ki je sestavljeno iz štirih kategorij (pisanje eseja v angleščini, debatnega turnirja, samostojnega in skupinskega kviza), je bila »Svet na obrobju.«

Ekipa se je v debatnem turnirju odlično odrezala s tremi zmagami, za kar je prejela ekipno zlato medaljo, Nastja Orel pa je tudi dobitnica posamične zlate medalje in naziva »prvakinja v debati.« Gaja Remiaš je v tej kategoriji prejela srebrno medaljo. Najuspešnejša članica ekipe Gimnazija Nova Gorica je bila Nastja Orel, za kar je osvojila zlato medaljo. Pri skupinskem kvizu, kjer se je preverjalo poznavanje tem iz šestih različnih področjih (znanosti in tehnologije, zgodovine, družbenih ved, umetnosti, literature in neraziskanih skrivnosti), so dijakinje prejele ekipno srebrno medaljo. Tudi pisanje sestavkov je gimnazijkam šlo dobro od rok, saj so osvojile ekipno srebrno medaljo, Nastja Orel in Gaja Remiaš pa sta dobili tudi posamično srebrno medaljo.

V sklopu tekmovanja so se dijakinje udeležile ekskurzije v Boston, kjer so si ogledale staro mestno jedro, zasebno univerzo Harvard in Tehnološki inštitut Massachusettsa. Celotno tekmovanje se je odvijalo v prostorih univerze Yale v ZDA, ki je članica Ivy League, in je s svojo gotsko arhitekturo in študentskim vzdušjem navdušila celotno ekipo Gimnazije Nova Gorica.

Dijakinje so se za tekmovanje pripravljale celo šolsko leto pod mentorstvom profesoric mag.  Martine Kobal in mag. Jane Fajt.

Iskrene čestitke!

Mentorici

Martina Kobal in Jana Fajt

Univerza Yale

Zbor zastavonoš iz 60 držav udeleženk na odru Woolsey Hall univerze Yale

Dijakinje z mentoricama

Z direktorjem tekmovanja The World Scholar’s Cup Danielom Berdichevskyjem

 

 

 

 

Dostopnost