Drage dijakinje in dragi dijaki, spoštovani starši in kolektiv Gimnazije Nova Gorica,
za uvod si najprej oglejmo kratek film našega dijaka Alena Murenca »Moj dan v karenteni«, ki prikazuje, kaj smo do nedavnega preživljali.

Za nami je šolsko leto, kot ga novejša zgodovina ne pomni. Pandemija Covid-19 je na celotnem planetu posegla v življenja ljudi in prekinila ustaljene načine procesov v vseh oblikah. V petek, 13. marca letos, smo ob polovični obiskanosti pouka zaprli šolo in z negotovostjo pričakovali nadaljevanje pouka na daljavo. Mnogi so bili precej pesimistični, da takšna oblika ne bo nikoli delovala, kljub temu pa so se učitelji skupaj z dijaki učili prilagajanja novim razmeram in iz tedna v teden je pouk na daljavo tekel vse bolje. Kot je povedala ministrica za šolstvo Kustečeva, se lahko v Sloveniji celo pohvalimo, da smo bili na področju šolstva v pandemiji tretja najbolj uspešna država v Evropski uniji.

Gimnazija Nova Gorica se ni izkazala samo ob nadpovprečni kakovosti pouka na daljavo v primerjavi z drugimi gimnazijami, še veliko bolj smo izstopali z izvenšolskimi projekti, v katerih smo pokazali, kaj zmoremo kljub omejevalnim ukrepom epidemije.  Že pred epidemijo smo v dveh tednih gostili kar dva visoka obiska ekscelenc francoske veleposlanice Florence Ferrari in ruskega veleposlanika Timurja Ejvazova. Naše dijakinje so bile gostje na nacionalnem radiu  z maturitetno temo, dijaki so na daljavo tekmovali z vrstniki z vsega sveta v sestavljanju in odpiranju fizikalnega sefa, med epidemijo so naši dijaki likovnega oddelka umetniške gimnazije sodelovali pri oblikovanju za projekt Muca CUPatarica, ki so ga obiskali trije župani z obeh strani meje. Kljub epidemiji smo postavili razstavo likovnih del ruskih dijakov iz Dubne ob 75-letnici zmage in med prepovedjo gibanja med občinami po domovih zbirali dela naših dijakov, ki so potovala na razstavo v rusko Dubno.  Prejeli smo dve zahvali ruskega veleposlaništva za vzdrževanje prijateljskih odnosov med Slovenijo in Rusijo kljub tem težkim časom. Včeraj pa je prispela še čudovita novica, da je Gimnazija Nova Gorica v Sloveniji prva šola ambasadorka Evropskega parlamenta! Ne, nič od tega ni bilo naključno, vse je sad dolgoletnega in vztrajnega dela.

Jutrišnji dan državnosti je praznovanje spomina na 25. junij 1991, ko je Slovenija s Temeljno ustavno listino o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije postala formalno neodvisna država. Mnogi pravijo, da Slovenci še nikoli nismo bili tako enotni kot v letih 1990 in 1991.  Mnogi tudi menijo, da Slovenci v teh letih samostojnosti še nikoli nismo bili tako razdvojeni kot smo sedaj.

Gimnazija Nova Gorica si bo prizadevala za skupno boljšo prihodnost, ker smo pokazali, kaj zmoremo učitelji, dijaki in starši skupaj. Ne, ker bi bili vsi dijaki enako nadarjeni, ravno tako ne učitelji, velja pa tudi za starše. Pomembna je povezanost in skupno delovanje. Pomembna je odprtost do dialoga in novih izzivov, pomembne so popolnoma nove izkušnje, ki jih lahko koristno uporabimo. Pokazali smo, da smo lahko v izzivih težavnih razmer še boljši. Tu se spomnim besed nekdanjega predsednika, ki jih je izrekel junija 1991: »Nič več ne bo tako, kot je bilo.« Danes si drznem napovedati, da po epidemiji covid-19 in z izkušnjami pouka na daljavo tudi v šolstvu nič več ne bo, kot je bilo. In vem, da bomo zmogli vse izzive, ker jih bomo zmogli skupaj.

Našim letošnjim maturantom želim uspeh na maturi, vsem dijakom, staršem in kolektivu pa prijetne zaslužene počitnice!

Sedaj pa vas vabim, da si v okviru kulturnega dela virtualne prireditve pred Dnevom državnosti ogledate filme iz projekta Festivalko 2020, zbirko filmskih stvaritev dijakov in profesorjev, ki so jih na daljavo ustvarjali v gledaliških in filmskih delavnicah umetniške gimnazije.

Andrej Šušmelj,
ravnatelj

Dostopnost