Aleksandr Rudenko, ravnatelj Prve šole Dubne: Med pristopi slovanskih in ruskih umetniških šol so številne razlike, a kljub temu, kot v mavrici enotnosti, ustvarja lepota harmonije, ki je prijetna srcu in ki tako privlači, da bi jo radi razumeli.

Na natečaj je prispelo več kot 100 del, ki so jih ustvarili učenci 20 ruskih umetniških šol in dijaki pobratene šole iz Nove Gorice. Projekt povezovanja med obema mestoma (Dubna – Nova Gorica) traja že 10 let.

Timur Karjagin, vodja projekta »Mostovi prijateljstva: Dubna – Nova Gorica«: Medtem ko ponekod po Evropi rušijo spomenike, pa v Sloveniji odkrivajo spomenike Rusom, padlim na ozemlju Slovenije med prvo in drugo svetovno vojno. Tako je tudi naš predsednik Vladimir Putin sodeloval pri odkritju takega spomenika v prestolnici Slovenije, v Ljubljani, skupaj s predsednikom Slovenije Borutom Pahorjem. Menim, da to dejstvo dovolj zgovorno kaže, kakšen odnos imajo Slovenci do nas Rusov, kako spoštujejo ruski narod, zato moramo do bratskega slovenskega naroda tudi mi vzajemno gojiti tak odnos.

Dela bodo meščanom predstavljena na več mestih, v naslednjem letu pa načrtujejo razširitev razstave, saj nameravajo k sodelovanju povabiti tudi mlade umetnike iz Srbije in Črne gore.

Dostopnost