Ambasadorji (EPAS) II. gimnazije Maribor in Gimnazije Nova Gorica so pripravili okroglo mizo z naslovom Aktivno državljanstvo na lokalni, državni in evropski ravni.

Pogovor  je potekal v amfiteatru II. gimnazije Maribor, kot govorniki pa so sodelovali:

  • g. Igor Zorčič, predsednik Državnega zbora,
  • ga. Tanja Fajon, evropska poslanka,
  • g. Marko Lovec, prof. na FDV,
  • g. Saša Arsenovič, župan MO Maribor,
  • g. Klemen Miklavič, župan MO Nova Gorica.

Pogovor je potekal v štirih sklopih. V prvem so gostje odgovarjali na vprašanje glede delovanja in vloge inštitucij na vseh treh ravneh, o evroskepticizmu in ogrožanju vrednot naše družbe. Drugi sklop je zajemal vprašanja o aktivnem državljanstvu, participaciji mladih pri odločanju, o možnostih izobraževanja in zaposlovanja mladih. V tretjem so se dotaknili tem o vplivih predsedovanja Slovenije Svetu EU, političnih razmerjih v Sloveniji in prihajajočih volitvah. V zadnjem, četrtem sklopu pa so spregovorili o aktualnih temah, kot so gospodarske posledice epidemije in migracije.

Dijaki obeh šol so se v lanskem šolskem letu zaradi odličnega dela na področju spoznavanja EU prislužili naziv »Najšola ambasadorka EP v Sloveniji« in pokal, ki ga podeljuje Hiša EU iz Ljubljane. Ob tej priložnosti so ambasadorji novogoriške gimnazije prehodni pokal, ki so ga imeli v prvi polovici leta, predali ambasadorjem II. gimnazije Maribor.

Poslovili smo se z željo, da bi sodelovanje med mladimi ambasadorji obeh šol postalo tradicionalno.

Dostopnost