Eva, Luka, Blaž, Laura, Maja in Ivana, dijaki novogoriške gimnazije, so se pridružili vrstnikom iz slovenskih in italijanskih šol v Gorici ter dijakom iz Gradca na zanimivih in ustvarjalnih delavnicah, potekale so od četrtka, 10. 3., do nedelje, 13. 3. 2022.

V četrtek so se dijaki najprej seznanili z nemško kulturo v Gorici, o kateri so spregovorili Jens Kolati, Majda Bratina in Rossan Puntin. Sledila je zelo zanimiva predstavitev furlanske literature na Goriškem. Predstavil jo je Gabriel Zanello, profesor na videmski univerzi. Dan so zaključili z delavnico, v kateri so dijaki skupaj z mentorji razpravljali o pomenu znanja jezikov.

V petek je dijake v svet judovske literature popeljal novinar in pisatelj Enrico Rocca. V nadaljevanju pa sta profesorici slovenščine Majda Bratina in Slavica Radinja predstavili slovenske pesnike in pisatelje v Gorici. V igri iskanja zaklada po Gorici so za zaključek drugega dne na zabaven način spoznavali mesto.

Sobotno druženje so začeli z ogledom razstave »Le lingue di Gorizia« /Jeziki v Gorici. Potem pa so se dijaki razdelili v skupine in pridružili delavnicam:  gledališki, ki jo je vodil Giorgio Amodeo, filmski pod mentorstvom Cristiana Natolija ali grafični pod mentorstvom Alessandra Vascotta. Delo je potekalo v sproščenem vzdušju.

V sončnem nedeljskem jutru so si ogledali judovski geto v Gorici, vodil jih je Lorenzo Drascek. 

Druženje, učenje in delo se je zaključilo s predstavo gledališke skupine. 

Vabljeni k ogledu filmčka in utrinkov druženja mladih z obeh strani meje. KLIK

 

 

Dostopnost