V okviru že tretjega evropskega projekta ERASMUS+ so se dijaki naše gimnazije skupaj z dvema učiteljema med 21. in 25. marcem 2022 udeležili delovne izmenjave na Nizozemskem. V projektu, ki tokrat nosi naslov »Fake news in the age of democracy« in traja že tri leta, sodelujejo štiri šole – iz Slovenije, Nizozemske Češke in Nemčije.

Na Nizozemskem so dijaki sodelovali v številnih dejavnostih in delavnicah na temo lažnih novic. Ob celodnevnem obisku nizozemskega parlamenta v Haagu so se na primer urili v pripravi osnutka zakona in spoznali postopek ob sprejemanju zakonov v parlamentu.  V muzeju Hilversum pa so se preizkusili v prepoznavanju in  oblikovanju člankov, ki vsebujejo lažne novice.  Tako so dijaki v tematskem sklopu lažnih novic, poleg poglabljanja znanja tujih jezikov, izboljšali tudi digitalne spretnosti in znanja.

Med bivanjem v majhnem kraju Hoorn in obiskom glavnega mesta Amsterdam smo spoznavali utrip obeh mest in način življenja Nizozemcev, od zanimive nizozemske arhitekturne krajine, prepredene s kanali,  pa vse do nizozemske kuhinje in njihove zaljubljenosti v kolesa in cvetje.

 

Dostopnost