Eva Žnidarčič, Liza Zavrtanik, Žan Perat in Kemal Asanoski, dijaki Gimnazije Nova Gorica, so se na povabilo  Ljudske univerze Nova Gorica in s sodelovanjem Goriškega muzeja pridružili Erasmusovemu projektu Mobilnost mladih »Curtains and Walls.

Obiskali so Berlin, kjer so mladi prek krajev spomina spoznavali ozadje razdeljene Nemčije po drugi svetovni vojni, zgodovino berlinskega zidu in napore za njegovo premagovanje. Prisluhnili so pričevalcu  Joachimu Neumannu, ki je prebegnil  iz Vzhodnega v Zahodni Berlin ter sodeloval pri izkopavanju šestih podzemnih rovov in tako kar 89 ljudem omogočil boljše in predvsem varnejše življenje.

Nato so se preselili na sever Nemčije, kjer je Adolf Hitler, preden je sprožil drugo svetovno vojno, med drugim načrtoval počitniško letovišče Prora . Zasnovano je bilo z idejo, da bo 20.000 delavcem nudilo dopustniške nastanitve, ki bi bile namenjene  tudi  izobraževanju o nacistični ideologiji. Do začetka 2. svetovne vojne je 9 tisoč delavcev vzdolž peščene obale gradilo več kot 4 km dolg kompleks. Gradnjo je nadzorovala propagandna institucija KdF (Kraft durch Freude – »moč skozi veselje«), ki se je med drugim zavzemala za vzpostavitev sistema množičnega turizma. Zaradi začetka vojne je gradnja letovišča obstala. Nedokončan objekt je začel propadati, še preden je imel možnost služiti svojemu namenu. Po vojni ga je v strogi tajnosti uporabljala vzhodnonemška vojska.

Dijaki so se vključili v delavnice, ki so potekale v prostorih  Dokumnetationszentrum Prora e.V., ki  danes ponuja izobraževalne programe in razstave, osredotočene na zgodovino stavbe in njeno ozadje.

Vabimo vas k ogledu videa, ki skozi oči dijakov odraža skupno zgodovino in vključuje različne zgodovinske izkušnje in perspektive, medkulturno izmenjavo, spomin, obmejnost, evropsko identiteto ter vprašanja diskriminacije, predsodkov in inkluzije.

Videa si oglejte tukaj:

Curtains and Walls 1

Curtains and Walls 2

 

Dostopnost