Mladi ambasadorji EP smo se 13. novembra odpravili na strokovno ekskurzijo v Francijo – v mesto Strasbourg in pokrajino Alzacijo. V zgodnjih nedeljskih jutranjih urah smo se peljali mimo Benetk in Milana proti Švici. V deželi v osrčju Alp smo se najprej ustavili v Baslu, ki ga zaznamuje specifična lega ob reki Ren tik ob tromeji med Švico, Nemčijo in Francijo.
V ponedeljek smo se odpeljali proti jugu v verjetno najlepše alzaško meto Colmar. V tamkajšnjem muzeju Unterlinden smo si ogledali eno najznamenitejših umetniških del 16. stoletja, Isenheimski oltar, ki je delo Matthiasa Grünewalda in velja za glavno mojstrovino nemškega renesančnega slikarstva. Sprehodili smo se tudi skozi mestno jedro s številnimi umetelnimi predalčasto grajenimi meščanskimi hišami. Nato smo se podali v bližnje mesto Riquewihr. Sprehodili smo se skozi skoraj pravljično mestece, v katerem smo občudovali v celoti ohranjeno obzidje; predalčasta gradnja, srednjeveške ulice in trg prispevajo k izjemni slikovitosti, ki jo dopolnjujejo vinogradi okrog in okrog.
Podobno velja tudi za sosednji kraj Ribeauville.
V torek smo obiskali Evropski parlament, ki poleg bruseljskega predstavlja temeljno ustanovo EU. Dopoldne smo najprej prisluhnili, nato pa postavljali vprašanja podpredsednici EP Katarini Barley, predstavnici direktorata za industrijo, raziskovanje in energetiko Aleydi Hernandez Laviades ter predstavniku direktorja direktorata za komunikacijo Jaumu Duchu Guillotu. Po zasluženem kosilu smo srečanje v EP nadaljevali z interaktivnim kvizom. Delovni dan smo zaključili z obiskom katedrale in sprehodom po Strasbourgu.
V sredo smo se odpravili proti jugu, do mesta Freiburg. Sprehodili smo se po živahnem mestnem središču, ki ga obvladuje mogočna srednjeveška stolnica. S postankom v mestu Konstanz in vožnjo s trajektom preko Bodenskega jezera smo zaključili oglede, čakala nas je še pot proti Novi Gorici.

Za nami je izjemno lepa izkušnja. Domov smo se vrnili bogatejši za nova spoznavanja srednjeevropskih dežel in njihove pestre zgodovine. Posebej smo hvaležni za izkušnjo spoznavanja delovanja Evropskega parlamenta, v njem smo za en dan lahko stopili v čevlje evropskih poslancev in skupaj z dijaki drugih države EU razpravljali in glasovali o perečih temah EU.

Dostopnost