Predstavniki dijakinj in dijakov 1, 2. in 3. letnikov Gimnazije Nova Gorica so se danes, 5. 10., udeležili posveta Heroji furajo v pižamah 🚗v organizaciji Zavoda Vozim, Mladinskega centra Nova Gorica in Občine Nova Gorica. Dogodek je potekal v Xcentru Nova Gorica.
Več kot 60 dijakov so pozdravili in nagovorili Leonida Pevec, vodja projekta »Heroji furajo v pižamah«, Samo Turel, župan Mestne občine Nova Gorica, Primož Bandelj, območni vodja Javne agencije RS za varnost prometa, Jana Kruh, direktorica Mladinski Center Nova Gorica in Vladimir Peterlin, ambasador Zavoda VOZIM.
Na okrogli mizi so dijaki prisluhnili Dragici Sternad Pražnikar z Agencije za varnost prometa, Ireni Jerič z Nacionalnega inštituta za javno zdravje, OE Nova Gorica, Katji Ipavec, predstavnici Prometne policijske postaje Nova Gorica in Manci Kozlovič, predstavnici Mladinske zveze Brez izgovora Slovenija.
V delu po skupinah so dijaki razmišljali o dostopnosti in rabi alkohola med mladimi, o rešitvah za zmanjšanje prometnih nesreč med mladimi in zmanjšanje števila voženj pod vplivom alkohola in drugih PAS med mladimi. Bili so si enotni, da je potrebno o alkoholu, njegovih posledicah in ne rabi v prometu več govoriti in to začeti zgodaj, ključni pri tem pa so starši, ki morajo prevzeti aktivno vlogo.
Preizkusili so se tudi na delavnicah (simulator vožnje pod vplivom alkohola, »pijana očala«, tehtnice, reakcijski čas).
Prireditev sta odlično moderirali Hana Cej in Tereza Simčič, naši dijakinji 3. letnika smeri gledališče in film.
 
 
 
Dostopnost