Danes, 11. novembra, smo se v Podmelcu v Baški grapi poslovili od našega dolgoletnega profesorja fizike, matematike in ravnatelja Antona Kuštrina (1937-2023). Bil je nadarjen in odličen dijak Gimnazije Nova Gorica, še preden se je selila v današnje prostore. Po diplomi 1961 je začel kot profesor na učiteljišču v Tolminu, po dveh letih pa nadaljeval delo na gimnaziji v Novi Gorici do 2000, ko se je upokojil, kljub temu pa je nadaljeval s poučevanjem in je tako zadnja generacija njegovih dijakov maturirala 2003. Vsi imajo nanj najboljše spomine.
Že kot študent je bil član predsedstva univerzitetnega odbora Zveze študentov ljubljanske univerze, predsednik Kluba goriških študentov v Ljubljani, predsednik kulturno-umetniškega društva Ivan Rob, v letih 1978 do 1983 pa je kot ravnatelj vodil našo gimnazijo. Za vsa njegova prizadevanja in dela je prejel številne nagrade in priznanja: leta 1969 priznanje Društva matematikov, fizikov in astronomov, leta 1975 pa mu je predsednik SFRJ Josip Broz Tito podelil medaljo dela.
Spominjali se ga bomo kot velikega, umirjenega in pronicljivega človeka, ki je vedno obdržal svoje zrno humorja in bil do dijakov strog, vendar razumevajoč profesor, ki je znal naučiti veliko in še več. Naj počiva v miru.

Kolektiv Gimnazije Nova Gorica

Dostopnost