Dijaki Gimnazije Nova Gorica, ki se potegujemo za naslov mladi ambasador EP, smo pod mentorstvom mentoric EPAS v okviru projektnih dni pripravili in vodili delavnico za devetošolce različnih osnovnih šol Goriške regije. Pridružilo se nam je 65 učencev iz 12 šol.

V pripravi na dogodek smo med 17 cilji trajnostnega razvoja podrobno spoznali štiri: zdravje in dobro počutje, cenovno dostopna in čista energija, enakost spolov in trajnostna mesta in skupnosti.

Razdelili smo se v skupine, vsaka se je posvetila enemu cilju. Izpostavili smo problem in poiskali rešitve, s katerimi bi kot skupina prispevali k uresničitvi izbranega cilja. To je bila naloga prvega dne. Drugi dan smo svoje predloge za rešitve predstavili drugim skupinam. Člani ostalih skupin so nam poskušali argumentirano predstaviti nasprotna stališča.

V sredo smo medse sprejeli osnovnošolce. Po uvodnem delu in spoznavni igri smo se razdelili v skupine. V vsaki smo se dijaki učencem predstavili, vodja pa je pripravil kratko predstavitev cilja. Skupaj smo iskali rešitve in predloge, s katerim bi dosegli zastavljeni cilj. Delo smo zastavili tako, da bi s predstavitvijo na simulaciji ostale sodelujoče nagovorili s pravimi argumenti in jih prepričali, da glasujejo za naš predlog.

Čez dobro uro smo se ponovno zbrali v gledališki dvorani naše gimnazije, kjer so skupine najprej predstavile pobude in rešitve trajnostnega cilja, nato pa v pestri razpravi z argumenti odgovarjale na vprašanja udeležencev. Odziv je bil navdušujoč. Postavili so številna vprašanja, s katerimi so želeli dodatna pojasnila, ali pa so pobudo pohvalili. Vsaki razpravi je sledilo glasovanje.

Osnovnošolci niso pripravili le zanimivih predstavitev, temveč so tudi pokazali dobro poznavanje teme.  Najbolj so nas prepričali argumenti skupine, ki je predstavljala rešitve in pobude za cenovno dostopno in čisto energijo. Zmagovalcem smo razdelili praktične nagrade.

Etično in trajnostno razmišljanje, argumentirano zagovarjanje svojih idej, timsko delo,  medvrstniška solidarnost, delo z viri so le nekatere kompetence, ki smo jih razvijali.

Simulacija EP je potekala v sproščenem vzdušju in je bila odlična priložnost, da izrazimo svoje mnenje, prisluhnemo drugim, preizkusimo svoje sposobnosti sodelovanja in dela v skupini ter se zavemo pomena aktivnega iskanja rešitev za bolj zeleno, pravično, varno in demokratično Evropo.

Oglejte si videoposnetek dogodka 🙂

 

 

 

Dostopnost