Dijaki 3. letnikov so si pri aktivnem državljanstvu ogledali dokumentarni film Temni pokrov sveta, nato pa sta sledili diskusija in vprašanja dijakov z ustvarjalci dokumentarnega filma.
Družili in razpravljali smo z izjemni posamezniki, katerih prizadevanja za boljšo okoljsko ozaveščenost so izredno pomembna, saj nas vodijo k rešitvam izzivov, kot jih predstavlja črni ogljik in njegov vpliv na naš planet. Naši gostje so bili letalec in fotograf Matevž Lenarčič, režiser in scenarist Amir Muratović, producent in snemalec Rado Likon ter znanstvenik z Univerze v Novi Gorici, Griša Močnik.
Dijaki so z ogledom dokumentarnega filma ter skozi razpravo z gosti spoznali, da je črni ogljik, stranski produkt nepopolnega zgorevanja fosilnih goriv in biomase, pomemben faktor v spreminjanju podnebja. Vpliv ima tako na regionalni kot na svetovni ravni.
Edinstveni dogodek ni bil namenjen zgolj spoznavanju vplivov črnega ogljika, temveč je bil poglavitni namen povzročiti razmislek o naši skupni odgovornosti in biti poziv k ukrepanju, da začrtamo trajnostno pot za prihodnost.

Dostopnost