Naša šola je pobratena s Srednjo splošnoizobraževalno šolo št. 1. Moskovske oblasti v ruskem mestu Dubna. Med šolama že tri leta potekajo intenzivne izmenjave. V času jesenskih počitnic v šolskem letu 2014/15 so dijaki naše šole gostovali pri ruskih sovrstnikih in njihovih družinah. V Dubni so si ogledali vse pomembne kulturne in izobraževalne inštitucije ter turistične znamenitosti. Najbolj poučni so bili ogledi Inštituta za jedrske raziskave z jedrskim reaktorjem, pospeševalnikom in trkalnikom, Centra za povezave z vesoljem in hidroelektrarne na reki Volgi.

Obe mesti – Nova Gorica in Dubna – sta nastali po 2. svetovni vojni in ju tako druži podobna zgodovina. Dubna leži približno 150 km severno od Moskve in je industrijsko mesto ob rekah Volgi in Moskvi. V Dubni imajo sedež Inštitut za jedrske raziskave z jedrskim reaktorjem, pospeševalnikom in trkalnikom, primerljiv s švicarskim jedrskim centrom v Cernu, Center za satelitsko komunikacijo, tovarna Raduga, kjer proizvajajo rakete MiG-25, ter univerza s številnimi naravoslovnimi in tehniškimi programi.

V tednu med 23. in 30. oktobrom 2014 so se dijaki naše šole v spremstvu prof. Vesne Prinčič Crosatto in prof. Nejca Rožmana Ivančiča udeležili izmenjave v Dubni. Prisostvovali so pouku v Šoli št. 1, v kateri so jih njihovi sovrstniki in profesorji kar najlepše sprejeli. Zanje so bile organizirane ekskurzije z ogledom vseh pomembnih kulturnih ustanov v mestu, deležni so bili natančnega celodnevnega vodenja po Centru za jedrske raziskave in Centru za satelitsko komunikacijo ter Univerzi v Dubni. Natančno so jim predstavili hidrocentralo med t. i. Moskovskim morjem in reko Volgo, nastopili so v okrogli mizi na Televiziji Dubna, ogledali pa so si še Moskvo in Dmitrov z izčrpno kulturnozgodovinsko razlago ravnatelja Šole št. 1. prof. Aleksandra Ivanoviča Rudenka.

Naši dijaki so ruskim gostiteljem predstavili našo šolo, Novo Gorico in Slovenijo ter pripravili recital poezije Simona Gregorčiča, Franceta Prešerna, Lermontova in Puškina.

Ruski dijaki so bili na izmenjavi v Novi Gorici od 14. do 23. aprila 2015. Nastanjeni so bili pri družinah naših dijakov in so nekaj dni prisostvovali pouku v naši šoli. Ogledali so si Novo Gorico in Gorico, Bled, Goriška brda, Benetke, Ljubljano, Maribor in Mursko Soboto.

IMG_8490

Kratek tečaj slovenščine za ruske dijake iz Dubne

IMG_8491

Pouk slovenščine je za ruske dijake pripravil Matjaž Lovrečič

murskasobota

Ruski dijaki 17. 4. 2015 v Murski Soboti ob polaganju cvetja na grobove ruskih vojakov, padlih v Pomurju

Ob novem letu so nam ruski kolegi pripravili presenečenje – čudovito voščilo v ruščini:

httpv://www.youtube.com/watch?v=l11qjPPpmaI

Galerijo slik si lahko ogledate v zavihku GAERIJA.

Dostopnost