Dragi učenci, spoštovani mentorji!
Leto je naokrog in tudi v tem šolskem letu bomo organizirali dramsko-gledališko delavnice Od besede do giba. Delavnice bodo v torek, 10. januarja 2017, od 13.30 do 15.30 v gledališki dvorani Gimnazije Nova Gorica. Letošnje bodo potekale nekoliko drugače kot prejšnja leta. Izbirali boste lahko med tremi delavnicami: improvizacijsko, gibalno in delavnico gledališke igre in govora:
IMPROVIZACIJSKA DELAVNICA
Gledališka improvizacija je oblika gledališkega ustvarjanja brez vnaprej napisanega besedila ali scenarija. Na delavnici se boste spoznali z zabavnimi ogrevalnimi igrami, kot so samuraji, bibiti bob, asociacije in tako ogreli možgane za drugi del delavnice, ko se boste srečali z improvizacijskimi igrami, ki se ukvarjajo s televizijskimi žanri, kot sta TV dnevnik in intervju.  Tako boste spoznali osnove improvizacijskega igranja ob aktivni udeležbi.
GIBALNA DELAVNICA
Gibalna delavnica »Stoppadec in skok« je namenjena vsem, ki bi želeli spoznati ustvarjalni ples in plesno improvizacijo. Na začetku bomo z aerobnimi in plesnimi vajami na kratko ogreli telo in ga postavili v prostor. Naučili se  bomo krajšo plesno sekvenco, ki jo bomo kasneje razstavili na manjše plesne enote, da bi te enote v poljubnem vrstnem redu, na novo, zopet sestavili. Tako bomo ustvarili individualne ali skupinske plesne sekvence, določili hitrost izvajanja ter dodali posamezne plesne korake in elemente, kot so na primer: obrat, stop, padec, skok, kotaljenje, drsenje po tleh, tek, hoja. Oblika dela v prvi tretjini delavnice bo skupinska, da bi se v drugi tretjini vzpostavilo individualno delo, delo v paru ali trojkah, odvisno od števila sodelujočih. Proti koncu skupnega druženja in ustvarjanja bomo ustvarili krajše plesne sekvence in jih združili v skupinsko plesno sliko ter jo umestili v prostor. Delavnica je praktične narave, zato je priporočljivo, da ste oblečeni v trenirko, na nogah pa nogavice, šolske copate ali pa bosi.
GLEDALIŠKA IGRA IN GOVOR
V tej delavnici smo združili znanja in veščine, ki jih naši dijaki pridobivajo pri predmetu umetnost govora in pri dramsko-gledališki delavnici. Z uprizoritvijo boste raziskovali odlomke dramskih besedil.
V enem zamahu se boste sprehodili od besedila do uprizoritve. Brali boste, igrali še več in se preizkusili v najrazličnejših gledaliških vlogah. Spoznali boste osnove odrskega govora, se srečali z vprašanjem razlike med zasebnim in javnim govorom, naredili nekaj vaj za krepitev glasu in jasne izgovorjave. Tako na hitro premišljen govor boste skušali vnesti tudi v kratke dialoge.

Po dve šolski uri boste ustvarjali v posamezni delavnici, na koncu pa se zbreremo v gledališki dvorani in drug drugemu pokažemo, kaj smo v posamezni delavnici ustvarili. Delavnica je brezplačna, namenjena je predvsem učencem zadnje triade, tako tistim, ki ste vključeni v dramske krožke, kot tistim, ki radi nastopate.
Dodatne informacije dobite na telefonu 031 381 647. Na delavnice se lahko prijavite do petka, 6. januarja tukaj. V prijavnici označite eno delavnico. Če bo preveliko število prijav za posamezno delavnico, vas bomo prerazporedili v drugi dve delavnici glede na vrstni red prijave. Vabljeni, s seboj prinesite veliko domišljije,  ustvarjalnosti in dobre volje.

Dostopnost