V torek, 21. 3. 2017, 7. in 8. šolsko uro bo na Gimnaziji Nova Gorica v učilnici U26 potekalo predavanje izr. prof. dr. Mihaela Permana z naslovom Pomen nadzora ruletnih cilindrov. Predavanje je namenjeno vsem dijakom, ki obiskujejo višji nivo matematike.

Ruletni cilinder je generator slučajnih števil in s tem posredno tudi generator dobitkov na francoski in ameriški ruleti. Številni primeri iz igralniške zgodovine pričajo, da se lahko verjetnosti posameznih izidov občutno razlikujejo od tistih, ki bi jih lahko pričakovali. Razlogi za to so lahko mehanske narave, kot so slabo izdelan ali slabo montiran cilinder, lahko gre za nevešče krupjeje, lahko pa seveda za namerno manipulacijo. Z metodami verjetnostnega računa lahko dokažemo, da za idealen cilinder ne more obstajati strategija, ki bi igralcem dosledno prinašala dobiček. Igralniške hiše se seveda ne morejo zanesti na ta matematični rezultat, ker velja le za primer idealnega cilindra. Dejanski cilindri niso idealni in kot bomo videli, lahko igralci v načelu s primernimi metodami izkoristijo pristranske cilindre. Zaščita pred matematično podkovanimi igralci, ki bi znali sistematično slediti izidom in uporabljali zapletene strategije, ali igralcem, ki bi s svojo običajno igro naključno stavili na favorizirane številke, ni edini razlog za nadzor. Razlogi so še zakonske narave, pa tudi želja po korektnem obravnavanju gostov, ki od igralniške hiše pričakujejo “kvalitetno” ponudbo v smislu “fair-playa”. Nadzor velikega števila cilindrov, ki so hkrati v obratovanju, ni preprosta naloga, saj vključuje precej raznolike vidike. Statistična metodologija je ena od pomembnih komponent nadzora.

O predavatelju: Mihael Perman je na Univerzi v Ljubljani diplomiral iz matematike (1983), na University of California at Berkeley pa doktoriral iz statističnih znanosti (1990). V letih 1993-1994 je predaval na University of Southern California (ZDA) in na Univerzi v Cambridgeu (Velika Britanija), v letih 1995-2006 pa kot izredni profesor na Univerzi v Ljubljani. Od leta 2007 do leta 2011 je bil direktor Agencije za zavarovalni nadzor, zadnjih nekaj let predava verjetnost in statistiko tudi na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije v Kopru. Raziskovalno se ukvarja z verjetnostnim računom, statističnim modeliranjem, aktuarstvom in zavarovalništvom.

Dostopnost