Učitelji Gimnazije Nova Gorica in Šolskega centra Nova Gorica so bili konec junija na strokovnem srečanju pri kolegih Šole št. 1 v mestu Dubna, ki upravičeno nosi ime »mesto znanosti«. Leži severno od Moskve, kjer se reka Dubna izliva v mogočno Volgo.
Skupaj z izjemno gostoljubnimi domačini so obiskali center za usposabljanje vesoljcev “Zvezdno mesto”, Združeni inštitut za jedrske raziskave in Center za zveze z vesoljem. Ogledali so si tudi kulturno in arhitekturno bogata stara ruska mesta Dmitrov, Kimri ter pravoslavno središče Sergijev posad. V Moskvi so poleg ogleda glavnih znamenitosti obiskali tudi Veleposlaništvo RS in tam imeli ploden pogovor o vključevanju šol obeh držav v skupne projekte.
Glavni cilj obiska  je bilo sodelovanje z ruskimi učitelji in učenci, katerega jedro je bil pouk naših učiteljev na tamkajšnji šoli in aktivna udeležba na  mednarodni konferenci na temo Sodobni učitelj. Delegacija se je srečala z županom in predstavila svoje videnje izmenjave na lokalni televiziji.Šole pobratenih mest si želijo predvsem bodočega sodelovanja na področju izobraževanja in znanosti.

Dostopnost