Vljudno  vabljeni

na predstavitev knjige  profesorja sociologije in zgodovine na novogoriški gimnaziji, mag. Zorana Jovićevića »Razpad jugoslovanskih sanj« in pogovor z avtorjem, ki bo v petek, 1. 12. 2017 ob 17.00 v gledališki dvorani Gimnazije Nova Gorica.

Knjiga zajema obdobje dvestotih let in skuša skozi navedbe najpomembnejših dogodkov prikazati boj jugoslovanskih narodov za nacionalno svobodo in državnost, obenem gre tudi za prikaz konfliktov in nerešenih vprašanj med jugoslovanskimi narodi. V obširnem delu, knjiga ima več kot 400 strani, avtor skuša odgovoriti na vprašanja, kot so: kako je lahko tako raznolika tvorba jezikov, kultur, običajev in zgodovin tako dolgo preživela in uspešno kljubovala vsem notranjim in zunanjim pritiskom, in navsezadnje, kaj je ostalo od Titove življenjske izkušnje. Avtor v kratkem zapisu o knjigi med drugim pravi: »Z vidika tisočerih krst, množičnih grobišč, uničenih mest, izgubljenih let in življenj se zdi podoba nekoč Socialistične federativne republike Jugoslavije in pobratenih narodov kot zgodba, ki je nikoli ni bilo.« Spremno besedo v knjigi je napisal prvi predsednik Republike Slovenije Milan Kučan.

Mag. Zoran Jovićević je diplomiral iz zgodovine in sociologije na Filozofski  fakulteti Univerze v Ljubljani in na isti fakulteti leta 2007 magistriral iz zgodovine na temo slovensko – srbski odnosi 1988 – 2004. Zadnja leta deluje kot profesor zgodovine in sociologije na Gimnaziji v Novi Gorici. Zaključuje doktorski študij sociologije na Fakulteti za uporabne in družbene študije v Novi Gorici.

Predstavitvi knjige bodo prisostvovali med drugimi varuhinja človekovih pravic Vlasta Nusdorfer, dr. Zdenko Čepić z inštituta za novejšo zgodovino in župan MONG Matej Arčon.

Po predstavitvi bo na prodaj tudi posebna izdaja knjige, natisnjena posebej za predstavitev, v omejeni nakladi 50 izvodov.

Kolegu Zoranu za izdajo knjige čestitamo in vas vabimo, da se nam na predstavitvi pridružite.

 

Dostopnost