V petek, 5.4.2019, bo doc. dr. Barbara Boldin iz Univerze na Primorskem (UP FAMNIT) tretjim letnikom predstavila uporabo matematike v biologiji. Predavanje se bo pričelo ob 11:00 v gledališki dvorani gimnazije in bo trajalo eno šolsko uro.

Razumevanje kompleksnih procesov v naravi vse bolj temelji tudi na uporabi matematičnih modelov. Predavateljica bo na kratko opisala začetke matematične biologije, zanimive interdisciplinarne znanosti, ki  je v zadnjih desetletjih doživela velik razcvet. Predstavila bo nekaj področij uporabe matematike v biologiji in nam kot primer opisala enega prvih matematičnih modelov v ekologiji, model Lotka in Volterre.

Barbara Boldin je diplomirala iz matematike na Fakulteti za matematiko in fiziko na Univerzi v Ljubljani, doktorirala pa leta 2007 na oddelku za matematiko na Univerzi Utrecht na Nizozemskem. Za svojo doktorsko delo z naslovom Mathematical aspects of infectious disease dynamics (Matematični vidiki dinamike nalezljivih bolezni) je prejela nagrado Reinharta Heinricha za najboljšo doktorsko tezo s področja matematične in teoretične biologije, ki jo podeljuje European Society for Mathematical and Theoretical Biology. Raziskovalno delo na področju matematične biologije je nekaj let nadaljevala na oddelku za matematiko in statistiko Univerze v Helsinkih, od leta 2010 pa je zaposlena na
Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, kjer predava predmete s področja uporabne matematike.

 

Dostopnost