V torek, 14. 5. 2019, so na našo šolo prišli Taj, Tim in Ika, trije predstavniki organizacije Mladi za podnebno pravičnost (MZPP), z namenom ozaveščanja in vzpodbujanja mladih na področju podnebne pravičnosti. Pripravili so nam delavnico, v kateri smo najprej osvežili svoje znanje o problematiki, na koncu pa še govorili o našem mnenju ter bolj lokalnih težavah in njihovih rešitvah.

V šolski čitalnici se je ob 15.00 zbralo okoli 20 dijakov aktivistov skupaj z mentorico Ekokluba, prof. Jeleno Uršič, ki nam je za okrepčilo priskrbela domač sok v ekoloških steklenicah. Pred začetkom dogajanja je goste pozdravila tudi ravnateljica. Po uri predavanja smo bili šokirani nad posledicami, ki jih puščajo globalno segrevanje, izsekavanje gozdov in drugi posegi v naravo, vedeli smo več o možnih scenarijih, ki sledijo, in pripravljeni smo bili iskati rešitve. Zato smo se razdelili v tri skupine in začeli zapisovati stvari, ki nas motijo v našem kraju (in na svetu nasploh) ter ideje za izboljšanje stanja. Problematizirali smo uporabo plastičnih kozarčkov v šolski okrepčevalnici Alfa ter razvili idejo širjenja glasu o ekologiji na druge goriške srednje in osnovne šole. S pomočjo Taja, Tima in Ike smo zapisano zbrali ter spregovorili o izvajanju rešitev, ki smo se jih domislili.

Člani Ekokluba smo dobili nov zagon za uspešen konec tega šolskega leta in začetek naslednjega! Lepo je bilo spoznati člane gibanja Mladi za podnebno pravičnost, saj je trenutno najbolj aktivna in pomembna organizacija za to področje v Sloveniji. Verjamem, da bomo z njimi v prihodnosti še sodelovali. Zato še enkrat hvala MZPP, profesorici Uršič, ravnateljici za organizacijo delavnic in vsem, ki so se udeležili.

Jaka Brezavšček, 3. a

Dostopnost