Dijakinje novogoriške gimnazije Gaja Remiaš, Nastja Orel in Neli Štanta so se od 9. do 12. 7. 2019 udeležile mednarodnega tekmovanja v svetovnem šolskem pokalu v angleščini The World Scholar’s Cup v Nursultan – glavnem mestu Kazahstana. Udeležilo se ga je 225 tekmovalcev iz 14 držav.

Tekmovanje je potekalo v štirih kategorijah: v pisanju eseja v angleščini, debatnem turnirju, samostojnem in skupinskem kvizu, kjer se preverja poznavanje tem iz različnih področjih – znanosti in tehnologije, zgodovine, družbenih ved, umetnosti in literature. Letošnja krovna tema tekmovanja je bila »Svet na obrobju.«

Ekipa je v Kazahstanu dosegla skupno 6. mesto in se tako uvrstila na finale, ki se bo novembra letos odvijal na  sloviti univerzi Yale v ZDA. Med 225 tekmovalci se je Nastja Orel uvrstila na 5. mesto najboljših debaterjev in osvojila zlato medaljo in pokal. Ekipa se je v debatnem turnirju odlično odrezala s tremi zmagami, za kar je prejela zlato medaljo in 6. mesto. Na skupinskem kvizu  v poznavanju tem so dijakinje osvojile zlato medaljo. Gaja Remiaš se je pri temah umetnosti, družboslovja in neraziskanih skrivnostih še posebej izkazala in prejela tri zlate medalje. Tudi pisanje je dijakinjam šlo dobro od rok, saj so pri pisnem sestavku dijakinje osvojile zlato medaljo za 7. mesto.

Iskrene čestitke!

Mentorici: mag. Martina Kobal, prof. in mag. Jana Fajt, prof.

 

Dostopnost