Teden pred slovenskim kulturnim praznikom je bil še posebej kulturno obarvan. Dijaki so si ogledali projekcijo filma nekdanjega dijaka naše gimnazije, Gregorja Božiča, Zgodbe iz kostanjevih gozdov. V četrtek, 6. 2. 2020, pa so skupaj z gostoma dr. Igorjem Saksido (tudi našim nekdanjim dijakom) in Rokom Trkajem počastili slovenski kulturni praznik z izborom slovenske poezije v moderni preobleki.

Dijakinja Nika Vrabec je v svojem govoru ob slovenskem kulturnem prazniku takole strnila svoje misli:

Ob slovenskem kulturnem prazniku

8. februar je dan smrti našega največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna  in hkrati slovenski kulturni praznik, dan, ko naj bi slavili kulturo, umetnost in besedo. Pa je res tako? Kakšno težo imajo v današnji družbi umetniško ustvarjanje, kulturno udejstvovanje  in pisana beseda? V večini primerov se niti ne zavedamo pomena, ki bi ga lahko imele. Naj si sposodim besede slovenskega pesnika Srečka Kosovela, ki je bil, ko je to zapisal, ravno nekje naše starosti. Pravi: »Ako smo hlapci, naši otroci ne smejo biti več. To bodi naše kulturno geslo.« V današnjem času  imamo velikokrat občutek, da smo ujeti v okove družbe, kjer spremembe, ki bi bile tako potrebne, niso mogoče. Obupamo že na samem začetku, saj se nam zdi, da so sredstva, s katerimi bi se lahko borili, že izrabljena.

Morda lahko ravno jezik postane sredstvo upora. Dandanes se le premalo zavedamo sporočila, ki ga nosita s sabo kultura in umetnost in je mnogokrat skrito ravno zato, ker nimamo volje, da bi pogledali globlje. Naša beseda pa bi postala moč naših sprememb.

Zakaj je pomembna umetnost, zakaj kultura? Dajeta ti možnost vpogleda s popolnoma nove perspektive, uvideti svet, človeško bivanje na njem, in hkrati odstirata tiste majhnosti, na prvi pogled nepomembnosti, ki v resnici osmišljajo našo bit. 

In človek, ki se ukvarja z umetnostjo, je nekakšen medij, prevajalec med dvema svetovoma in hkrati inovator sprememb družbe. Umetnost je umetnost, obstajajo samo različna izrazna sredstva in načini boja. 

Naj zaključim s še eno Kosovelovo mislijo, ki pravi: » In tukaj kličem vam, mladim tovarišem … bavite se manj s politiko in bolj s kulturo.« Da bi umetnost postala naš zagon in uvid k spremembam.

Nika Vrabec, 4. e

Nekaj utrinkov z letošnje proslave.

 

 

Dostopnost