Po zmagi naše gimnazije na tekmovanju Evrošola smo se dijaki kandidati za ambasadorje EP odpravili na strokovno ekskurzijo v Francijo – v mesto Strasbourg in pokrajino Alzacijo.
Proti našemu cilju smo krenili v sredo, 26.2.2020, v zgodnjih jutranjih urah. Na poti o Strasbourga, kamor smo prispeli proti večeru, smo se ustavili v slikovitem nemškem mestecu Essingen.
Drugi dan naše ekskurzije je bil posvečen obisku Evropskega parlamenta, ki poleg bruseljskega predstavlja temeljno ustanovo Evropske unije. Dijaki smo se razdelili v dve skupini. Prva se je udeležila mednarodne simulacije Evrošola, na kateri je poglobila svoje znanje o delovanju Evropske unije. Na simulaciji je predstavila Slovenijo in našo gimnazijo ter stopila v čevlje evropskih poslancev. Dijaki so razpravljali o aktualnih evropskih tematikah: okolju in obnovljivih virih energije, zaposlovanju mladih, odnosu mladih do alkohola in mamil, prihodnosti EU, migracijah in integraciji ter varnosti in človekovih pravicah. Druga skupina je večji del dneva namenila spoznavanju mestnega središča in ogledu znamenitosti.
Tretji dan smo se sprehodili skozi stara mestna jedra in spoznali zgodovino slikovitih alzaških mest Colmar, Riwuewihr in Ribeauville. Ogledali smo si tudi nemško mesto Freiburg. Del zadnjega dne smo preživeli v Nemčiji. S trajektom smo se popeljali po Bodenskem jezeru in spoznali mesto Konstanzo ob njem. Preostanek pa je bil namenjen povratku domov.
Nadvse poučno in zanimivo ekskurzijo, na kateri smo pridobili nepozabne izkušnje, smo zaključili v poznih večernih urah z vrnitvijo v Novo Gorico.

Stefania Yakimovska, 3.c 

Dostopnost