V petek, 24. septembra 2021, smo ob Pomniku braniteljem slovenske zemlje na Cerju obeležili mednarodni dan miru in 30-letnico samostojnosti naše države.

Dogodek je potekal v okviru mednarodnega Unesco projekta Meja – naša preteklost in naša skupna evropska prihodnost, dejavnosti za razvoj projekta GO! 2025 Evropska prestolnica kulture in projekta Šola ambasadorka EP.

Dijakom 3. in 4. letnika Gimnazije Nova Gorica so se na praznovanju pridružili učenci OŠ Alojza Gradnika Dobrovo, OŠ Frana Erjavca Nova Gorica, POŠ Bilje, dijaki Biotehniške šole Šempeter, Gimnazija Ledine , dijaki in učenci šol, vključenih v Unescovo ASPnet mrežo. Geslo letošnje prireditve je bilo Skupna zgodovina nas združuje za prihodnost.

Osrednji dogodek prireditve je bil pogovor z Lojzetom Peterletom, prvim predsednikom Vlade Republike Slovenije in nekdanjim poslancem v Evropskem parlamentu, ter sedanjimi poslanci v Evropskem parlamentu Ljudmilo Novak, dr. Klemnom Grošljem in dr. Milanom Brglezom. V pogovoru so izpostavili ključne mejnike v zgodovini naše države in pomen vključenosti Slovenije v EU. Zbrane je po video povezavi nagovorila tudi poslanka Irena Joveva.

Na prireditvi so mladi ambasadorji EP prejeli certifikate, šola pa že drugo leto zapored  prehodni pokal EPAS kot najboljša šola ambasadorka EP.

Preden so se dijaki vključili v različne delavnice, so posadili še drevo miru in tako pokazali, da jim je mar za naravo in za vrednote, kot so mir, solidarnost, strpnost, prijateljstvo in domoljubje.

Dostopnost