Na dan Evrope, 9. maja, smo se novogoriški ambasadorji povezali z zamejskimi in italijanskimi dijaki iz sosednje Gorice in se skupaj udeležili prvega dogodka pod okriljem projekta GO! 2025. Skupaj smo sodelovali na konferenci o prihodnosti Evrope.

Dopoldne smo v Kulturnem dom v Gorici najprej prisluhnili Nataši Šip. Spregovorila je o nastanku in delovanju Evropske unije in se dotaknila projekta Evropsko leto mladih, ki se odvija v letu 2022, ter vseh možnosti, ki nam jih evropsko državljanstvo odpira.

Druga gostja, Tanja Fajon, ki se po trinajstih letih poslavlja od funkcije slovenske poslanke v Evropskem parlamentu,  nam je na kratko predstavila, kaj pomeni biti poslanec in kakšen je bil njen delovni dan, nato pa orisala problematiko migracij ter nas opozorila na pomen strpnosti in enotnosti.

Po odmoru in fotografiranju nas je nagovorila še novinarka in direktorica projekta EPK (Evropska prestolnica kulture) Kaja Širok. Predstavila nam je zgodovino obeh Goric in mej, ki so ju in ju še danes ločujejo. Prav podiranje slednjih je cilj projekta EPK.

Zadnja govorka je bila Sandra Sadini, ki nam je predstavila prednosti v povezovanju širšega obmejnega prostora v okolici Nove Gorice in Gorice.

Po kosilu smo se vrnili v našo gimnazijo, kjer smo v narodno mešanih skupinah poskušali pripraviti projekt, ki bi se lahko izvajal pod okriljem EPK. Pred začetkom delavnic nam je Vesna Humar še predstavila bidbook projekta in poudarila, da naziv Evropska prestolnica kulture ni nagrada, temveč naloga. Daje nam možnost, dolžnost za napredek  in razvoj celotne regije.

Sodelovanje z vrstniki onkraj meje je bila čudovita izkušnja, ki je vsem pokazala, koliko bogatejši smo, če sodelujemo.

Ema Frančeškin, kandidatka za mlado ambasadorko EP

 

 

Dostopnost