Od 10. do 13. oktobra 2022 so se dijaki novogoriške gimnazije Luka Frandolič (4.D), Timotej Rebek (4.B) in Matic Simčič (4.D), zmagovalci projekta NextGen GO! 2025, ki je potekal v maju in juniju pod okriljem EZTS GO, udeležili nagradne ekskurzije v Bruselj. Na ekskurziji, ki so se je udeležili skupaj z dijaki iz Gorice, so spoznali evropske inštitucije, spremljala jih je profesorica Martina Kobal.

V Evropskem parlamentu, kjer jih je prijazno sprejel evropski poslanec Matjaž Nemec, so spoznali kako Evropski parlament deluje. Obiskali so tudi Parlamentarium in središče za obiskovalce Sveta Evropske unije. V Hiši evropske zgodovine so pokukali v evropsko preteklost in na Odboru za regije spoznali vlogo in delovanje Evropskih združenj za teritorialno sodelovanje.

Srečali so se tudi s slovenskim diplomatom, Markom Makovcem, namestnikom generalnega direktorja za področje držav Zahodne Evrope, Zahodnega Balkana, Turčije in Velike Britanije, in se z njim pogovarjali o prihodnosti Evrope.

Med nagrajence projekta NextGen GO!2025 se je uvrstila tudi dijakinja Mojca Lipušček (4.A), ki se ekskurzije ni mogla udeležiti.

Dostopnost