S tretjim letnikom umetniške gimnazije vas vabimo na premiero predstave Za narodov blagor, ki bo v petek, 14. aprila, ob 17.00.
O delu:
»Ti in tvoj prijatelj skupaj se imenujeta narod. /…/ Doktor Grozd bi dal za te vajine ideale svojo nečakinjo in doktor Gruden svojo ženo … Za te ideale in za narodov blagor! /…/ Doktor Grozd in doktor Gruden sta poštena človeka. /…/ Ti, dragi moj, trguješ s suknjami, doktor Grozd trguje z narodovimi ideali! Razloček je samó ta, da je suknjo težje napraviti in težje zakrpati, nego navaden ideal …« (Cankar, Za narodov blagor)
Za narodov blagor je satirična komedija, ki smeši lažno rodoljubje v službi političnega povzpetništva ter zahrbtnega egoizma. Dva politična tabora katerih velikost se spreminja glede na sum o prevladi, tvorijo privrženci, ki s prozornimi razlogi menjajo svojo pripadnost. A na koncu, po zaslugi drznega upornika, ni zmagovalec ne en in ne drug…
“Cankar skozi mlada telesa gimnazijcev zazveni s posebno svežino,” je dejal eden izmed gostujočih profesorjev igre, ki si je ogledal odlomek na našem festivalu.
Sodelujejo:
GROZD Neža Dolenc, HELENA GROZDOVA Hela Beltram, GRUDEN Maj Bolčina, GRUDNOVKA Tina Simčič, GORNIK Jan Zupan, ŠČUKA Eva Bremec, MRMOLJEVKA Nejra Okanović, KADIVEC Denis Žbogar, MATILDA Eneja Štemberger, KREMŽAR Martina Gruden, KLANDRE Karin Winkler, STEBELCE Stela Kmetec Razpor, SIRATKA Sara Winkler, LINA Luna Pust, PETER Polona Zavrtanik, OBČINSKI SVETNIKI Jakob Pavlin in Vid Mladovan
Asistentka režije – Milica Zorana Ibraimović
Lučkarka – Kaja Lango
Mentorstvo in režija: Kristina K. Mihelj
Mentor za odrski gib: Igor Sviderski
Toplo dobrodošli!
Vstopnice si lahko rezervirate na elektronskem naslovu: kristina.mihelj@gimng.si
 
Dostopnost