Kandidati za mlade ambasadorje EP smo med 16. in 22. aprilom sodelovali v projektu Erasmus+ z delovnim naslovom »Meja«. Skupaj z vrstniki iz Italije, Avstrije in Nemčije smo v različnih delavnicah in aktivnostih spoznavali življenje na Goriškem, ta enoten prostor, ki ga je meja v 20. stoletju nasilno razdelila.

V nedeljo je v prostorih Ljudske univerze Nova Gorica potekala prva delavnica, namenjena predvsem spoznavanju projekta ter vseh njegovih udeležencev. Odkrivali smo interese drug drugega ter lastnosti, ki so nam skupne kljub življenju v različnih okoljih. Naslednje jutro smo dan začeli s predstavitvijo projekta GO Borderless in fotografskimi delavnicami, v katerih smo se naučili, da nam vsaka dobra fotografija lahko pove svojo zgodbo. Popoldan smo se sprehodili čez Trg Evrope do poslopja Kulturhaus Gorizia in prisluhnili zgodbam, ki nam jih je ob sprehodu po Gorici pripovedovalo mesto. Dan smo zaključili z ogledom lokalnega filma »Spovednica tihotapcev. Pogledi skozi železno zaveso«. V torek smo se z avtobusom odpravili po Soški dolini do Kobarida. Tam smo si ogledali Kobariški muzej in kostnico ter sledi, ki jih je tu pustila 1. svetovna vojna. Med delavnico fundacije Pot miru smo si izmenjali misli o miru ter njegovem pomenu. Raziskovanje pokrajine smo nadaljevali v Trstu, kjer smo sledili stopinjam petih tržaških judov in spoznali pomembnost skupnosti. Nazadnje smo si ogledali še koncentracijsko taborišče Rižarna, tu nam je vodič razkril bolečo zgodovino, ki so jo  doživeli nasprotniki fašizma. Naslednji dan nas je pot najprej vodila do muzeja Kolodvor na novogoriški železniški postaji, nato pa do obmejnih muzejov Pristava in Prepustnica, nastalih v prostorih nekdanjih mejnih prehodih. Po končanem ogledu smo pričeli pripravljali zaključne izdelke, v katerih smo združili nova spoznanja in občutke celotnega tedna, ter krepili naše sposobnosti sodelovanja. Dan smo zaključili z ogledom dobrodelne prireditve Podarimo vam pesem. Šesti dan so s sprehodom po Novi Gorici naši gostje imeli izvrstno priložnost spoznati nastanek mladega mesta ter njegove okolice. Sprehodili smo se od ruskih blokov pa vse do treh mostov čez Sočo ter Mizarskega muzeja v Solkanu. Zadnji skupni večer smo ob dobri glasbi preživeli z druženjem in zabavanjem. V sobotnem dopoldnevu smo predstavili svoje končne izdelke ter se poslovili od svojih novih prijateljev.

Pomen skupnosti in sobivanja je pomembna vrednota naše družbe, lahko jo dosežemo samo z medsebojnim sodelovanjem. Prav temna in boleča zgodovina, ki je še posebej zaznamovala naše kraje, nam mora biti v opomin in poduk, ki ga ne smemo pozabiti. To so spoznanja, do katerih smo prišli v sklopu našega malega, a nič manj pomembnega projekta »Meja«.

Dostopnost